به دلیل علاقه به مبحث بازاریابی، امسال هم از نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی تهران (که در محل دائمی نمایشگاههای تهران برگزار میشد بازدید کردم.
امسال هم هولدینگ آوین برگزار کننده نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی بود که از ۱۴ لغایت ۱۸ دیماه برگزار شد. من جمعه (۱۷ ام) و شنبه در نمایشگاه بودم.
اگر از فضای نمایشگاهی بگویم، به زعم من فضای نمایشگاه و غرفهها در طی سالها تغییرات زیادی کرده است. بهطوریکه نحوه دکور و چیدمان غرفه ها به وضوح نسبت به یکی دو سال گذشته بهبود پیدا کرده.
همچنین شرکتهایی با ادعای متفاوت بودن و ایده پرداز بودن پا به عرصه ظهور گذاشته اند. و در مجموع، فکر میکنم صنعت تبلیغات این نکته را درک کرده که «خودش هم وقتی در مقام فروشنده قرار میگیرد، باید به توصیههای بازاریابی و تبلیغاتی عمل کند».
مثالهای زیادی برای این حرف دارم که تعدادی از آنها را هم در این سری از پست های مربوط به نمایشگاه، توضیح خواهم داد. اما به عنوان یک مثال دم دستی، امروز اگر شرکتی تبلیغاتی از ضایعات و پرتی کاغذهایش برای خودش کارت ویزیت درست کند (کاری که در سالهای قبل از شرکتهایی (حتی در اسکیل متوسط) دیده میشد)، احتمالا اهمیت کارت ویزیت را درک نکرده و به عبارتی، هنوز خودش به شعارها و جملات خوش ایمان ندارد که میگوید :
کارت ویزیت شما، نماینده شما در دفتر مشتری است؛ وقتی که خود در آنجا حضور ندارید.
از نمایشگاه میگفتم. و اینکه فضا نسبت به چند سال قبل تغییر کرده بود و تعداد غرفههای نا مرتب و نامنظم و درهم، به حداقل رسیده بود.
البته محتوای نمایشگاه بیشتر حال و هوای تبلیغاتی داشت. از سررسید و جاسوئیچی و خودکار گرفته، تا کارت ویزیت و تا بنر و تابلوهای تبلیغاتی و LED و چلنیوم. هر چند فکر میکنم دامنهی فعالیت بازاریابی، بسیار گسترده تر از تبلیغات است و در واقع، تبلیغات تنها یکی از زیرمجموعهها و راههای ممکن برای بازاریابی است (طبق مدل ۴P)، سهم «تبلیغات» (آنهم از نوع فیزیکی) در این نمایشگاه به وضوح از سهم «سایر روشهای بازاریابی» بیشتر بود و شاید به همین دلیل بود که بجای «نمایشگاه بازاریابی و تبلیغات»، از اصطلاح «نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی» برای نام گذاری این نمایشگاه استفاده شده بود.
در چند پست بعدی، از غرفههایی که در نمایشگاه به نظرم جالب رسیده بودند خواهم نوشت و همچنین ایدههایی که با بازدید از نمایشگاه به ذهنم خطور کردهاند را با شما به اشتراک خواهم گذاشت.